Полския бял колбас се консумира след допълнително готвене и е част от много традиционни полски ястия.Традиционно се консумира на великден като се комбинира с хрян или като съставка на традиционната супа Журек. Вайсвурста се консумира традиционно със сладка горчица и бретцели.
Продукти:
Свинска плешка 1,5 килограма.
Свински врат 1,5 килограма.
Прясно смлян черен пипер 6 грама.
Майорана 8 грама.
Чесън 4-5 скилидки.
Сол 22 грама на 1 килограм.
Свински тънки черва.
Студена вода 1 чаша.
Дафинов лист 2 броя.
Месото се смила на средна решетка,добавят се подправките без дафиновия лист и скълцания във хаванче чесън,както и студената вода.Омесваме много добре до получаване на хомогенна маса,оставяме за 12 часа да се овкуси добре.
Поставяме свинските черва в хладка вода за по лесна работа и пълним със пълначна машина или със месомелачката и фунийка.
Пресукваме отделните наденички на парчета около 100 грама като завързваме със кухненски конец между отделните наденички.
Варим при температура от 72-76 градуса за 30 минути като в бульона слагаме дафиновия лист,зърна черен пипер и щипка сол.
След като ги сварим вадим от тенджерата и охлаждаме.
Хапваме директно или запечени на грила,със горчица или със хрян важно е да има греяно вино или хубава бира.
Smacznego !!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар