вторник, 10 февруари 2015 г.

Полски бял колбас (Kiełbasa biała)

Полския бял колбас е един от най традиционните за страната,но това съвсем не значи ,че не се среща в други държави.Много наподобява на Вайсвурста в Германия и Австрия но както казахме тези страни имат много общи колбаси и ястия понеже във времето различни части на Полша са били част от Германската и Австроунгарската империи.Разликите в белия полски колбас и вайсвурста е ,че основната суровина на белия колбас е свинско месо а на вайсвурста е говеждо месо.Подправките за белия полски колбас са чесън,майорана,черен пипер,сол а структурата на колбаса е средно раздробяване,докато на вайсвурста подправките са лук,магданоз,лимон,сол и черен пипер и структурата на раздробяване е финна маса.
Полския бял колбас се консумира след допълнително готвене и е част от много традиционни полски ястия.Традиционно се консумира на великден  като се комбинира с хрян или като съставка на традиционната супа Журек.  Вайсвурста се консумира традиционно със сладка горчица и бретцели.


Продукти:

Свинска плешка 1,5 килограма.
Свински врат 1,5 килограма.
Прясно смлян черен пипер 6 грама.
Майорана 8 грама.
Чесън 4-5 скилидки.
Сол 22 грама на 1 килограм.
Свински тънки черва.
Студена вода 1 чаша.
Дафинов лист 2 броя.


Месото се смила на средна решетка,добавят се подправките без дафиновия лист и скълцания във хаванче чесън,както и студената вода.Омесваме много добре до получаване на хомогенна маса,оставяме за 12 часа да се овкуси добре.


 Поставяме свинските черва в хладка вода за по лесна работа и пълним със пълначна машина или със месомелачката и фунийка.
 Пресукваме отделните наденички на парчета около 100 грама като завързваме със кухненски конец между отделните наденички.
 Варим при температура от 72-76 градуса за 30 минути като в бульона слагаме дафиновия лист,зърна черен пипер и щипка сол.
 След като ги сварим вадим от тенджерата и охлаждаме.

Хапваме директно или запечени на грила,със горчица или със хрян важно е да има греяно вино или хубава бира.
Smacznego !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар