неделя, 7 декември 2014 г.

Домашен суджук.

Кой не обича домашния суджук,кой не е чувал за него ?

Необходими продукти;

Телешки шол) 5 килограма.
Свинска обрезка (да не е много мазно) 5 килограма.
Тънки свински черва.
Сол 0,220 грама.
Червен пипер (млян) 0,50 грама.
Кимион 0,50 грама.
Черен пипер 0,10 грама.
Чубрица 0,20 грама.
Селитра (запазва цвета на месото червен)0,10 грама.
Брашно за овалване 0,200 грама.

Подготовка:
Нарязваме двата вида месо на кубчета с големина на кибритена кутия,разтваряме селитрата в 0,200 милилитра топла вода и поливаме месото,като объркваме добре.Смиламе всички подправки в кухненски робот непосредствено преди овкусяването на месото и наръсваме добре,объркваме така,че по всички късчета месо да са полепнали подправки.Оставяме 24 часа за да поеме месото аромата на подправките.Смиламе на едра решетка 6-8 милиметрова,и омесваме добре каймата.Оставяме я пак за 24 часа за да узрее.

Накисваме червата в топла вода и пълним с пълначна машина или машинка за мелене на месо и фуния.
След като сме напълнили суджука,пресукваме на 40 сантиметра дължина и завързваме с конец от двете страни.Окачваме на хладно и проветриво да засъхне за една нощ.
След като засъхне сваляме и започваме да валираме като преди това с голяма игла надупчваме за да излиза останалия в червата въздух,и след това с точилка или стъклена бутилка валираме внимателно за да не спукаме суджука.

След като сме дали плоска форма на суджука,напудряме всяка подкова с брашно,предпазва от мушици и вредители (ако е по топло) поема излишната влага и дава добър външен вид на готовия суджук.

Ето и моите коледни гирлянди са готови да изсъхнат добре и да украсим елхата с тях.
Сваляме ги на всеки два дена и валираме с точилката по гореописания начин.Според интензитета на съхнене след около 15 дена са готови.
Поливаме с хубаво червено вино и много добро настроение.
Бон Апети !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар