понеделник, 1 декември 2014 г.

Филе "Елена" Мой вариант.

                                                                     
Контра филе
(Аз използвах едно контра филе и едно бон филе от прясно заклано прасе)
Морска сол (да се покрие добре продукта за осоляване)
Чубрица 0.100гр
Червен пипер  0.50гр
Черен пипер  0.10гр
Кимион 0.10гр


Нарязваме контра филето на 3 части  и почистваме добре от ципите и излишните мазнини.
Ако е прекалено дебело може да се сцепи за да се получат парчета с дебелина 2-3 см.

Бон филето се почиства добре от ципи и мазнини ,него го оставих цяло.
Осоляваме месото в тенджера ,или друг съд с капак ,като на дъното посипваме тънък слой сол,
поставяме ред месо и засипваме добре със сол да се покрие хубаво месото.Така процедираме докато месото свърши.

Месото се осолява за поне 12 часа,след като се извади от солта структурата му трябва да е стегната и солта трябва да е извадила водата от месото.(Да се е образувала саламура в съда без да добавяме вода).Изплакваме със студена вода и отцеждаме добре.Поставяме връзки за закачване и сме готови за овалване в подправките.

Подправките поставям в кухненски робот и смилам финно,за да могат да полепнат добре по месото и да не се рони след това чубрицата.Овалваме добре месото в подправките като се стремим да са полепнали от всичките му страни.


Окачваме филето на сухо и проветриво място (ДАЛЕЧ ОТ КОТКИ И ПТИЦИ) След около десет дена (в зависимост от температурата на сушене )е готово.

Трябва да се внимава да не го пресушим,ако забележим ,че започва да изсъхва прекалено сваляме и прибираме в хладилник добре опаковано в стреч или в порционни торбички.
                                                           Добър апетит !!!









Няма коментари:

Публикуване на коментар