четвъртък, 4 декември 2014 г.

Барбекю-пушилня мисията е възможна.

В тази статия ще обясня как да си направите сами барбекю пушилня.Ако мислите ,че това е много трудно и скъпо не е точно така,изисква се единствено да имате няколко квадратни метра свободни в двора,желание и малко сръчност.Аз се запалих по пушилните преди няколко години в полския град Олщин, бях нает за консултант на ресторант с балканска кухня който се казваше Weranda Grill и за това в негова чест кръстих така и блога си.Там за първи път се сблъсках с домашните пушилни,почти във всяка къща имат такава,там опушването на риба и домашни колбаси е издигнато в голяма почит.Поляците са колбасари с традиции,обикаляйки замъците в северна Полша съм виждал цели стаи пригодени за опушване където можеха да се обработват огромни количества колбаси и шунка.Цялата технология на опушване е по натурален метод,създадена преди векове,и тогава взех решение един ден да си направя моя собствена пушилня.Когато две години по късно станах собственик на къща с малко дворче и голяма тераса реших ,че е време да изпълня взетото в Полша решение,верандата беше вече налична оставаше пушилнята-грил.Започнах да се ровя в нета за информация,четях основно полски и руски сайтове (северните народи имат традиции в опушването на продукти) и така след като си харесах модел и разгледах доста скици и снимки реших да се захвана за работа.За съжаление тогава не се сетих да правя снимки в детайли от самото начало,но ще компенсирам със скици и проекти от които съм черпил идеи.Избрах единия ъгъл на терасата ми,като проекта на който се спрях е Барбекю с възможност за топло и студено опушване.


Това са няколко скици на пушилни с опции за барбекю и възможност освен за топло така и за студено опушване.
След като бях готов с идеята какво искам да се построи ,почнах да смятам какви материали ще са ми нужни и как точно да изпълня проекта.За целта  купих 150 тухли единички и 50 огнеупорни ,те ще са основния материал за грубия градеж на пушилнята ми.Но за да има пушилня трябва стабилен фундамент,за целта купих 10 блокчета итонг от които направих краката на целия градеж ,залепих ги със строително лепило и ги измазах.След това отлях плоча с дебелина 15 сантиметра която разделих на две половини за да мога да я монтирам на колоните.Подсилена със арматура,в едната част оставих технологичен отвор в който да монтирам тръбата за студеното пушене.Поставихме плочата на основата като я залепих със строително лепило и заравних фугата между двете половини.Сега е момента да се започне градежа,започнах облицовка на плочата със огнеупорни тухли,като този път за лепило използвах шамот.Дъното на пушилнята-барбекю беше готово дойде време за стените,започнах да зидам вертикалните стени със единички като когато стигнаха желаната височина направих втори зид със огнеупорни тухли и шамот.Така пода и страничните стени на пушилнята-барбекю бяха обзидани със огнеупорни тухли и измазани със огнеупорен шамот.Тогава дойде време да започна да стеснявам горната част и да се образува купол,след като направих 3 реда на стесняване ,монтирах предварително подготвена клапа от 5 милиметрова ламарина със заварен на нея лост посредством с който можех да контролирам тягата на комина.Продължих още 7 реда на стесняване с тухли и продължих със коминни тела до нужната височина на комина.


М да доста неугледно изглежда нали ,но това все пак е грубия строеж.до тук се простираха моите готварски възможности във строителството и за това реших за следващите етапи да се доверя на професионалисти.Измазването на пушилнята барбекю стана точно за един ден като майстора коригира моите грешки и кривини и нещата придобиха друго измерение.
Вече придобило по добър изглед дойде ред и на следващото ниво,монтиране на вратичките и изграждане на второто огнище за студеното опушване.

След като бяха монтирани и вратичките трябваше да се направи и естетически красиво ,следва облицовка ,лакиране на камъка и цялостно преобразяване на външния му вид.
Долу  в дясно се вижда малката камера в която се палят опилките когато искаме да получим ефекта на студено опушване,така в камерата влиза охладен дим и дори в топло време температурата в камерата не превишава 35 градуса.Как контролирам температурата ли ? Много просто,монтирах на вратичката дигитален термометър със сонда която мери температурата вътре в камерата на пушилнята.

Когато и най малките подробности бяха готови ,остана единствено да се декорира и да се посадят цветя и  подправки за да има завършен вид.
В последствие се развихрих и си направих мини езерце в другия край на терасата със фонтан и японски шаранчета.


Много подправки и билки.



Люти чушки ,и даже две саксии с чери домати.




Така с много желание и фантазии за няколко месеца къде сам,къде прибягвайки до професионалисти изпълних една стара моя мечта,вече съм горд собственик на пушилня-барбекю.Приготвям си вкусни деликатеси в нея и споделям опита си с Вас.
Надявам се ,че вече мисълта за пушилня-барбекю не ви се струва толкова абсурдна,след като аз успях да я осъществя в центъра на Варна,всеки от вас със дворно пространство от няколко квадратни метра  или по голяма тераса като мен би могъл да я осъществи.
Следвайте мечтите си,защото успяват само упоритите !!!



1 коментар:

  1. Браво за блога,ама нещо не мога да се оправя,не мога да ти кача снимки!!!

    ОтговорИзтриване