сряда, 3 декември 2014 г.

Видове дървесина за опушване,влияние на дървесината за вкуса и цвета на продукта.





Тайната на опушване на различни продукти,се крие по точно в това което предизвиква дима,а именно дървесината от която го получаваме.Има много видове дървесина които се използват за опушване на различни продукти но кои са най добрите ?Кое е най доброто дърво за целта?
Истината е ,че има милиони мнения и вкусове :) Вие сами трябва да изберете коя е вашата дървесина за различния продукт и кой аромат и вкус ви допадат най много.Затова в тази статия ще Ви запозная със спецификата на различните дървесини и влиянието им върху продуктите.Първия спор е дали да се използват опилки,чипс или по големи дървесни частици.
Истината е ,че това пак е въпрос на предпочитание и на различни теории от различните майстори.Важно е да се знае ,че по едрите частици горят по бавно (важно условие е преди това да са накиснати във вода,алкохол или някаква отвара )но при тяхното използване за студено опушване пак е необходимо да се ползват комбинирано с опилки .И мисля ,че вече е време да разкажа за различните дървесни видове.
Акация:
Когато изгаря в пушилнята Акацията развива температура,не е подходяща за студено пушени меса и риби,аромата е лек и ненатрапчив,добре е да се използва пестеливо.Подходяща за опушване на телешко и повечето зеленчуци.

Елша:
Елшата традиционно се използва за опушване в Руския север ,прибалтийските републики и северна Полша,има сладък мускусен дим.Много подходяща за опушване на мазни риби Сьомга,Хернга както и на свинско месо и пернат дивеч.

Бадем:
Бадема се характеризира със вкусен и сладък аромат на пушека,наподобява дима от орех,добре се комбинира с всички видове месо.

Ябълка:
Ябълката вероятно е най използваното дърво за опушване на продукти,вкусът е мек и по сладък от на орех,добре се комбинира с всички видове месо.

Кайсия:
Кайсията е заместител на ябълката,мек и сладък дим,подхожда за всички видове месо.

Ясен:
Ясена има характерен аромат,подходящ за червени меса и риби.

Дафинов лист;
Дафиновия лист има цветен дим силно характерен,подходящ за повечето меса и зеленчуци.

Бук:
Бука е една от най използваните дървесини за опушване на продукти,подходящ за меса и морски дарове.

Бреза:
Брезата има средно твърда дървесина с характерен аромат подобен на Клен.Комбинира се добре със свинско и пилешко месо.

Къпина:
Малките клонки на къпината осигурява леко сладък и деликатен аромат на горски плодове.
Много добре се комбинира с домашни птици,дребен пернат дивеч.пъдпъдъци,яребици,фазани.

Череша:
Черешата е може би втората по използване дървесина за опушване на продукти.Леко сладък  плодов дим тя се комбинира страхотно с почти всички продукти.Дима от нея е наситен дава червеникъв отенък на опушения продукт.Препоръчва се да се смесва със дървесина от ябълка или кайсия за да се омекоти потъмняването на продукта.Подходяща е със всички видове меса.


Кестен:
Кестена има леко сладък аромат на дима,подходящ за повечето видове меса.

Царевичен кочан:
Царевичните кочани се смилат на дребна фракция и в повечето се случаи се използват комбинирано с други дървесини,най вече от плодни дървета за да се получи букет от аромати.
Царевичния кочан има сладък аромат на дима,който може да надделее над основния продукт ако се прекали с опушването.Използва се за опушване на месо ,риба и дребен пернат дивеч.

Смокиня;
Смокинята се характеризира със силен плодов аромат,наподобява черница,подходящ за всички видове месо.

Хикория:
Хикорията е една от най използваните дървесини в САЩ,има сладък но силен наподобяващ бекон аромат,особенно подходящ за свинско и ребра.

Круша:
Крушата има изтънчен аромат наподобяваш ябълка,леко сладък  и наситен.Подходящ за домашни птици,пернат дивеч и свинско месо.

Бахар:
Бахар или ямайски пипер,има специфичен дим с аромат на подправки като интересното при него е,че напомня канела,индийско орехче и карамфил.Използва се най вече за риба и пиле.

Италиански билки:
Мащерка,риган,розмарин по отделни или в комбинация с дъбови опилки ще получите идеални резултати,накиснете пресни клончета във вода заровете във дъбови опилки.Особено добре се комбинира с агнешко свинско и пилешко.

Ориенталски билки:
Комбинирайте дъбови опилки със семена на сусам,корени джинджифил и ще получите сладникав опияняващ аромат на ориенталско B-B-Q особенно добър за говеждо ,свинско и пиле.

Лук и чесън:
Накиснете парчета лук или скилидки чесън във вода и ги поставете върху жар от дъб,няма да получите дима който характерно се получава при опушване само с дървесина,но ще добиете един характерен аромат коренно различен от всички други.Бъдете внимателни когато използвате за първи път,може да надделее над основния продукт,комбинира се със дъбови опилки.Подходящ за всички видове месо и морски дарове.

Какво Не трябва да използваме;
Не ИЗПОЛЗВАЙТЕ   бор,ела,смърч,секвоя,явор,бъз,всякаква иглолистна дървесина,никога не използвайте греди или дъски.Иглолистната дървесина е богата на смоли и катрани и ще развалите вашите продукти.Дървения материал не сте сигурни дали не е импрегниран със химически вещества.Както и не знаете как и къде са  били  използвани.Никога не използвайте дървесина която е боядисана или изцапана,както и дървесни отпадъци от мебели,както и стара дървесина покрита с гъбички и плесени.

Така ,че коя дървесина е най подходяща ?
Всичко зависи от вашия вкус и продукта който искате да опушите.

14 коментара:

  1. Здлавей, страхотна информяция. Имаш ли представа от къде може да се купи дървесен чипс в БГ.

    поздрави
    Георги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет,чипс с аромат на ябълка,дъб и череша може да си купи от строителните хипермаркети,сектор градина-барбекю.Но нищо не пречи да си произведете какъвто пожелаете.Поздрави.

      Изтриване
  2. Здравейте, аз съм от град Шумен и мога да Ви кажа че не се продава никакъв, можете ли да ми кажете в кой магазин по точно да търся примерно във Варна като ходя

    ОтговорИзтриване
  3. Привет,в големите хипермаркети в сектор градина (барбекю) се продава чипс за опушване има ябълка,череша и дъб.По принцип можете да ползвате и дъбов чипс който продават за вино или ракия.Също така можете да си произведете сами.Достатъчно е да намерите една две съчки от широколистно дърво и търпение.

    ОтговорИзтриване
  4. Чул съм,че и клонки от лоза са добър вариант,дали е вярно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет,могат да се ползват лозови пръчки.Както съм написал по горе не трябва да се ползват дървесина със смола,третирани (боядисани)дървесини.

      Изтриване
  5. Здравейте! Случайно попаднах на блога Ви, много ми допада! Веднага попаднах на отговора на въпроса, който търсех из интернет, а именно- може ли сам човек да си произведе чипс или тези по магазините са специални!
    Ще следя с интерес! Поздрави и похвали за отделените усилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет,разбира се ,че може да си произведете чипс ,трябва електрическо ренде ,плодно дърво и чипса е готов.

      Изтриване
  6. А за опушване на кашкавал каква дървесина да ползвам, и на колко градуса?

    ОтговорИзтриване
  7. Става ли да го сложа в Ракията ?

    ОтговорИзтриване
  8. Става за ракия но е хубаво да го сложите първо в вода за 12ч .сложен в тензух и тогава в ракията

    ОтговорИзтриване
  9. How much are you getting with the Casino Games in 2021? - Dr
    There 상주 출장마사지 are many reasons why 충청북도 출장샵 casinos offer a more attractive 삼척 출장샵 alternative to slots. Many 통영 출장샵 casino 김해 출장안마 sites offer you a chance to deposit,

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте,писали сте ,че елшата става за опушване ,а отдолу да не се използват иглолистна дървесина ,за което съм съгласен .
    Елшата е иглолистно дърво с леко червеникав цвят и има силен неприятен мирис при обработване .

    ОтговорИзтриване