За една доза,около 5 килограма общо комплект за бахур,а иначе казано.
Бял дроб,далак,бъбрек,сърце,месо от главата и корема,и всякакви мазнинки и обрезки.
Ориз 0,250 грама.
Праз лук 2-3 стръка.
Кимион 0,40 грама.
Черен пипер 0,20 грама
Сол 5 супени лъжици.
Бахар 10-15 зърна.
Дебели черва от прасето,или тези които са към комплекта за бахур.
За тяхното миене и изкисване:
Сода бикарбонат 0,50 грама.
Оцет 0,500 милилитра.
Лук няколко глави.
Ако червата са собствено производство измиваме добре от двете страни ,обръщаме ако е нужно по няколко пъти и почистваме добре от мазнинки и полепнали по тях нечистотии.
слагаме в съд посипваме добре със содата,слагаме нарязания лук и поливаме със оцета.
Оставяме така няколко часа да се накиснат добре,изваждаме и хубаво измиваме.
Карантията заедно със месото смиламе на едрата решетка на месомелачката,ако имате решетка тип бъбрек използвайте нея.Нарязваме на ситно праза и добавяме към мляната карантия,добавяме и ориза и около половин литър хладка вода.В кухненския робот смиламе всички подправки непосредствено преди да ги вложим в сместа за бахура,прибавяме ги и объркваме добре.
Готовата смес оставяме на студено за една нощ да си поеме подправките и ароматите.
Добре измитите черва поставяме в хладка вода за да се пълнят по лесно.
Завързваме единия край с конец и започваме пълненето с машинка за пълнене или със лъжица.
внимаваме да не са прекалено натъпкани за да не се цепят при варенето.След като напълним добре червото завързваме и другия край със конец ,така процедираме докато напълним всички черва.
Аз винаги пълня повече и си замразявам суровия бахур като оставям за едно варене ,така когато ми се прияде само се вади и размразява а след това сварява.Бахура се вари на ниска температура в леко подсолена вода,час и половина до два часа,като предварително го надупчвам с клечка за зъби за да не се пука при варенето.Оставя се да изстине добре и тогава режем и хапваме като поливаме обилно с червено вино.
Добър апетит !!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар