неделя, 8 февруари 2015 г.

Полски смалец (Smalec domowy)

Какво е смалец ? Нещо средно между пастет и русенско варено само ,че все пак нещо доста различно.Какво е общото ? Смалеца служи както подсказва и името му ,че се ползва за намазване на хляб,идеален за закуска и похапване в студените дни.Има страшно много рецепти за приготвяне на смалец,с лук с яълки с различни подправки,сушени домати,сушени гъби и всевъзможни добавки според вкуса на този който го приготвя.Как се приготвя смалец ?
Принципа е както се топи мас ,прясна (не солена )сланина се реже на кубчета колкото зарче за табла или малко по едри.Тази сланина се слага в тенджера да се стопи като периодично се разбърква когато мини джумерките станат кафеникави и маста се е стопила добавяме малко кайма.Пържим като бъркаме добре за да се получи зърнеста кайма,когато каймата се изпържи добавяме счукан и ситно нарязан чесън ,нарязан лук и подправки.Изчакваме около минута две да се изпържи лука и наливаме в буркан,след охлаждане може да се съхранява на тъмно и хладно около една година.Това е базова рецепта за смалец,той се среща също така в Русия както и в  Германия и Австрия.Хапва се върху препечен хляб в комбинация с малосолни краставички и хубава водка.

Смалец с лук,кайма  и червен пипер.
Смалец с лук ,кайма и ябълки.


Продукти :

Прясна сланина 1 килограм.
Свинска кайма 0,5 килограм.
Чесън 5-6 скилидки.
Майорана 0,10 грама.
Дафинов лист 2-3 бройки.
Лук 2 едри глави.
Ябълка 1 брой.
Червен пипер 0,10 грама.
Черен пипер 0,5 грама.
Бахар 8-10 зърна.
Сол на вкус.

Режем сланината на кубчета (може да се смели с месомелачка като се използва едра решетка)
Ако мелим с машинка директно смиламе и месото със сланината като омесваме и така поставяме с тенджерка с малко вода на дъното,Слагаме на силен огън и топим мазнината като разбъркваме и гледаме да не загори.

 След като маста се стопи и джумерките станат златисти прибавяме каймата и бъркаме добре за да се изпържи каймата равномерно.
Когато каймата е готова добавяме и ситно нарязания чесън и лук,както и бахара ,дафиновия лист и посоляваме на вкус.
Когато лука се запържи за около една ,две минути добавяме и майораната и разбъркваме добре.Половината от сместа отделяме в друг съд.В едната слагаме настърганата ябълка и пържим 1 минута.

Наливаме докато е топла сместа в буркан като се стремим в горния край да остане около 1 сантиметър само мазнина.
В другата част слагаме червения пипер и разбъркваме добре ,повтаряме процедурата в друг буркан.
Така приготвения смалец може да се съхранява на хладно и тъмно около година.
Смалеца се консумира върху препечена филийка хляб ,комбинира се с кисели или солени краставички и полска водка.
Добър апетит,
Na zdrowie!

Няма коментари:

Публикуване на коментар