неделя, 8 февруари 2015 г.

Пушен полски колбас.(Kiełbasa wędzona)

Продукти: 1 кг свинско месо от плешката, 1 кг говеждо месо без тлъстини от предната половина, 200 г сланина от гърба или гърдите, 60 г сол, 1 г селитра, 5 г смлян черен пипер, 4 г захар.
Месото се нарязва па парчета по 100 г, натрива се със солта и се поставя за 5 денонощия в съд в хладно помещение при температура 2- 3°С да се осоли и узрее. След топа се смила два пъти с месомелачка и се разстила върху маса на тънък пласт. Върху него се разстила нарязаната па дребни кубчета сланина, прибавят се подправките и сместа добре се измесва. После се поставя в съд в хладно помещение за 1 денонощие да се ароматизира.
С така приготвената смес се пълнят свински черна, които се превързват от двете страни със здрав канап и се сушат 7-8 дни в хладно и проветриво помещение. След топа саламът се пуши 4 денонощия при температура 20-25 °С и отново се окачва за узряване в продължение на 20 дни.


                                Комбинирайте с хубаво червено вино,препоръчвам Каберне.

                                                                           Smacznego !

Няма коментари:

Публикуване на коментар